Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Portsmouth din Anglia au testat efectele licopenului asupra mecanismului prin care celulele canceroase exploatează sângele uman pentru a creşte şi a se răspândi.
Ei au descoperit că această substanţă, care dă tomateleor culoarea roşie, interferă cu capacitatea tumorilor de a se ataşa de o sursă de aprovizionare cu sânge.
Specialiştii sunt de părere că licopenul este atât de puternic, încât procesul de suprimare a celulelor canceroase poate avea loc ca urmare a consumului de roşii.
Licopenul se găseşte în toate fructele şi legumele roşii, însă în tomate se află cea mai mai concentraţie a acestei substanţe. Mai mult, el devine mai eficient şi activ biologic atunci când provine de la roşii gătite în ulei.
Celulele canceroase pot rămâne în stare latentă mai mulţi ani, pentru ca apoi creşterea lor să fie declanşată de anumite substanţe chimice secretate, care au rol de a alipi aceste celule dăunătoare de cele sănătoase din pereţii vaselor de sânge. În acest fel, celulele canceroase ajung să se ataşeze unor surse de sânge.
Cercetările au arătat că licopenul reuşeşte să întrerupă acest proces de hrănire a celulelor canceroase, cauzând moartea lor. Cum licopenul tinde să se acumuleze la nivelul prostatei, oamenii de ştiinţă spun că el este foarte eficient împotriva cancerului de prostată.
Cu toate acestea, studiul este încă în stadiul de laborator, iar oamenii de ştiinţă speră că în scurt timp vor putea testa efectele licopenului asupra oamenilor care suferă de cancer prostatic. De asemenea, se pare că anumite soiuri de roşii dau rezultate mai bune, iar pentru a le identifica va fi necesară o serie de alte teste.
Sursa: msn